Deze website gebruikt cookies om de website te verbeteren en om advertenties te filteren naar uw interesses. Als u geen cookies wilt accepteren, kunt u hier klikken voor meer informatie.

OK

De griepprik

 

Elk najaar sturen wij alle mensen van 60 jaar en ouder en de mensen die in een bepaalde risicogroep vallen een oproep voor de griepprik. Wij stellen een datum vast waarop de assistentes klaar staan voor het geven van de prik.

Griep of influenza is een ziekte die door het influenzavirus wordt veroorzaakt. Dit virus infecteert de luchtwegen. De meeste mensen hebben milde klachten als ze griep hebben. Kenmerkend voor de griep is dat de lichaamstemperatuur plotseling fors stijgt, wat vaak gepaard gaat met koude rillingen. De koorts duurt vaak 3 tot 5 dagen. Binnen enkele uren ontstaan klachten van algemene malaise met hoofdpijn, spierpijn (vooral in de ledematen) en luchtweg symptomen als keelpijn en hoesten. Volledig herstel duurt 1 tot 3 weken.
Over het algemeen is griep onschuldig. maar sommige mensen lopen meer risico om ernstig ziek te worden door de griep.

Wie komen in aanmerking voor een griepprik?

  • alle mensen van 60 jaar en ouder
  • mensen onder de 60 jaar met hart-, long- of suikerziekte
  • mensen met een verminderde afweer (b.v. bij nierziekten)

Voor uitgebreidere informatie klik hier

Waarom een griepprik?
De griepprik verkleint de kans dat u griep krijgt. De griepprik biedt niet altijd bescherming tegen griep. Wèl is aangetoond dat het de kans op griep kleiner maakt. De griepprik kan gezondheidsschade voorkomen of beperken. Als u na de griepprik toch griep krijgt zal mogelijk,

  • de griep milder verlopen
  • de kans op complicaties, zoals longontsteking, kleiner zijn
  • de kans kleiner zijn dat de aandoening die u al heeft, door de griep verergert

Wat zijn de bijwerkingen van de griepprik?
Sommige mensen voelen zich na de griepprik een aantal dagen wat minder lekker. Van de griepprik kunt u geen griep krijgen. Klachten als lusteloosheid, hoofdpijn en verhoging kunnen voorkomen op de dag nadat de griepprik is toegediend.

Meer weten?
Download hier de brochure van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu)