Deze website gebruikt cookies om de website te verbeteren en om advertenties te filteren naar uw interesses. Als u geen cookies wilt accepteren, kunt u hier klikken voor meer informatie.

OK

Spreekuur voor chronische ziekten

 

De volgende speciale spreekuren worden gehouden op dinsdag, woensdag en vrijdag door onze praktijkondersteuner (PO) Mw. Brigit Cremers.

De praktijkondersteuner is een speciaal opgeleide HBO-verpleegkundige die de opleiding praktijk-ondersteuner huisartsgeneeskunde voltooid heeft. Zij begeleidt patiënten met suikerziekte, longziekten en mensen met een verhoogd risico op hart-en vaatziekten. Tevens is ze speciaal opgeleid om mensen te helpen bij stoppen met roken. Zij werkt onder supervisie van de huisartsen volgens duidelijk omschreven protocollen.

 Diabetes spreekuur

Wanneer de huisarts bij u Diabetes Mellitus type 2 (suikerziekte) heeft vastgesteld wordt u verwezen naar het spreekuur van de praktijkverpleegkundige. Het spreekuur wordt in goed overleg met de huisarts gevoerd. 

Het doel van de diabeteszorg is het voorkomen, dan wel uitstellen van complicaties op korte en lange termijn. Hierbij is het belangrijk dat u zo goed mogelijk kunt omgaan met uw ziekte. Het is daarom van belang dat u regelmatig voor controle komt om de behandeling zo goed mogelijk aan te passen aan uw situatie.

Nuttige websites over suikerziekte:

www.diabetesfonds.nl

www.dvn.nl

Cardiovasculair risicomanagement (CVRM) spreekuur

U bezoekt misschien al regelmatig uw huisarts voor controle van uw bloeddruk of cholesterolgehalte. U maakt hiervoor altijd zelf een afspraak. Wij hebben een speciaal spreekuur ingesteld voor deze controles (CVRM- spreekuur). De praktijkondersteuner houdt uw controles bij en roept u tijdig op voor elke controle. Zij voorziet u ook van de nuttige adviezen over gezonde levensstijl. Voor dit spreekuur kunt u dus een uitnodiging verwachten of persoonlijk voor aanmelden. 

Het doel van het CVRM- spreekuur is  het voorkomen van hart- en vaatziekten bij personen met een verhoogd risico. Voorbeelden van hart- en vaatziekten zijn: vernauwing van de slagaderen (aderverkalking), angina pectoris (pijn op de borst), een hartinfarct(hartaanval) of CVA (beroerte).

Voor meer over hart en vaatziekten zie de website van de hartstichting.

Astma/COPD spreekuur

Iedereen bij wie de diagnose COPD, longemfyseem of astma is gesteld, wordt minimaal jaarlijks gecontroleerd op het astma / COPD spreekuur van de praktijkondersteuner, Mw Brigit Cremers. Bij patiënten met astma is dit alleen nodig wanneer zij regelmatig zogenaamde inhalatiecorticosteroïden gebruiken.

In beginsel zal de praktijkondersteuner middels longfunctiemeting (spirometrie) de diagnose stellen/bevestigen danwel verbeteren. Ook maakt zij gebruik van gestandaardiseerde vragenlijsten. Afhankelijk van de diagnose zal er aanpassing plaatsvinden van de medicatie. Ook is het mogelijk dat u een leefstijladvies ontvangt of doorverwijzing naar fysiotherapeut of dietiste.

Nuttige websites over Astma en COPD:

www.longfonds.nl

www.inhalatorgebruik.nl