Deze website gebruikt cookies om de website te verbeteren en om advertenties te filteren naar uw interesses. Als u geen cookies wilt accepteren, kunt u hier klikken voor meer informatie.

OK

Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker

 

Alle vrouwen van 30 tot en met 60 jaar krijgen automatisch eens in de vijf jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. (op de leeftijd van 30,35, 40, 45, 50, 55 en 60 jaar).
In onze praktijk maken de assistentes en huisartsen alle uitstrijkjes. Onze assistentes zijn hier speciaal in geschoold.

Vindt u het erg vervelend om het onderzoek te laten doen? Zeg dit van tevoren tegen de assistente. Dan houdt zij daar rekening mee. 

Wat is baarmoederhalskanker?
Baarmoederhalskanker is een kwaadaardig gezwel rond de baarmoederhals. Deze vorm van kanker ontstaat heel langzaamBaarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door HPV (het humaan papillomavirus). Dit virus wordt overgedragen door seksueel contact. De meeste vrouwen worden rond hun 15e jaar seksueel actief. Dan kunnen ze besmet raken met het HPV-virus. Als de HPV-infectie zich ontwikkelt tot baarmoederhalskanker, duurt dit gemiddeld 10 tot 15 jaar. Daarom komt baarmoederhalskanker vooral voor bij vrouwen vanaf 30 jaar. 

Wie krijgen een uitnodiging voor deelname aan het bevolkingsonderzoek?
Baarmoederhalskanker komt voor bij vrouwen van alle leeftijden, maar het meest bij vrouwen van 30 tot en met 60 jaar. Daarom krijgen juist deze vrouwen een uitnodiging voor deelname aan dit onderzoek. Het is wetenschappelijk aangetoond dat eens in de vijf jaar deelnemen in de meeste gevallen voldoende is om afwijkingen op tijd te ontdekken. Baarmoederhalskanker ontstaat doorgaans heel langzaam.

Waarom een bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker?
Het doel van dit onderzoek is vroegtijdige opsporing van (voorstadia van) baarmoederhalskanker op het moment dat er nog geen voelbare klachten zijn. Met het bevolkingsonderzoek worden vooral voorstadia ontdekt. Door deze te behandelen, wordt voorkomen dat baarmoederhalskanker ontstaat.
Deelname aan het bevolkingsonderzoek is gratis en vrijwillig.

Wat kan ik verwachtenbij het maken van een uitstrijkje?
Het uitstrijkje duurt ongeveer 10 minuten en het doet meestal geen pijn. Wilt u weten wat u precies kunt verwachten? 
Klik hier voor meer informatie. 

Huidig bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker stopt per 1 december 2016.

Vanaf 1 december 2016 kunt u geen uitstrijkje meer laten maken bij uw huisarts met uw (oude) uitnodiging of herinnering. Vanaf dan stopt het huidige bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker en kunt u niet meer deelnemen.

U kunt weer meedoen vanaf 1 januari 2017, dit is het moment dat het vernieuwde bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker van start gaat. Een nieuwe uitnodiging vraagt u aan bij de screeningsorganisatie in uw regio (contactgegevens staan boven uw uitnodigingbrief 2016).

Wilt u niet wachten? Dan kunt u op eigen kosten wel een uitstrijkje laten maken bij de huisarts. Het uitstrijkje is dan niet gratis en de kosten hiervan vallen onder uw zorgverzekering (eigen risico). Het kan dan zijn dat u de kosten of een deel daarvan zelf moet betalen. Neem voor vragen hierover contact op met uw zorgverzekeraar.